bendruomene baneris tekstas

Klausimai, susiję su gyvenimu Lietuvoje ir kita informacija

 Šioje skiltyje rasite svarbios informacijos Lietuvoje gyvenančioms mišrioms šeimoms: leidimus gyventi Lietuvoje, pavardžių rašybą, santuokos registraciją Lietuvoje, dvigubą pilietybę LR piliečiams bei jų vaikams, vardo, pavardės ar tautybės keitimo procedūras.

Taip pat norėtumėme atkreipti jūsų dėmesį, kad skiltyje ES/EEE teisė nurodyta informacija galioja visoms ES/EEE šalims, įskaitant ir Lietuvą, taigi nepamirškite užsukti ir ten.

seimos brexit 620x329

 

2016 metų birželio mėnesį referendume dėl Jungtinės Karalystės (toliau JK) tolimesnės narystės Europos Sąjungoje (toliau ES) 52% dalyvavusiųjų pasisakė už išstojimą. Prieš tolimesnę narystę ES agitavusios stovyklos retorika buvo atvirai antiimigracinė. Išstojimą iš ES palaikę aktyvistai neigiamai atsiliepė apie ES piliečiams taikomas lengvatas į JK atsivežant savo šeimos narius, kurie nėra ES piliečiai. Buvo bandoma įtikinti, kad tokiu būdu į JK atvyksta daugybė imigrantų iš ne ES šalių. Beje, šį, kaip ir daugumą kitų „leave“ (palikti) kampanijos „faktų“, paneigia oficiali statistika.

Tačiau reikia pripažinti, kad teiginys dėl ES suteikiamų lengvatų šeimos susijungimui yra teisingas. ES įstatymai yra palankūs susijungti bei gyventi kartu norinčioms šeimoms. Joms viso labo reikia įrodyti savo šeimyninius ryšius bei pateikti dokumentus, liudijančius, kad ES pilietis naudojasi laisvo judėjimo teise, t. y. dirba, studijuoja arba yra finansiškai nepriklausomas. Kriterijus atitinkančioms šeimoms supaprastinta tvarka suteikiami leidimai įvažiuoti į JK, o po to – leidimai gyventi ir dirbti JK penkerius metus. Po 5 metų šeima gali kreiptis dėl nuolatinio leidimo gyventi suteikimo, o dar po metų – dėl JK pilietybės.

Valdančiajai konservatorių partijai tokios šeimų susijungimo lengvatos nepatiko. Dar 2015–ųjų metų pabaigoje tuometinis ministras pirmininkas Deividas Kameronas (angl. David Cameron) aktyviai susitikinėjo su ES narėmis prašydamas leisti JK taikyti nacionalinius įstatymus ES piliečių šeimų susijungimui. O nacionaliniai JK įstatymai mišrioms šeimoms nėra palankūs. Pasak dienraščio The Guardian, po priimto reikalavimo uždirbti bent 18 600 svarų sterlingų per metus norint atsivežti sutuoktinį(ę) iš ne ES šalies, apie 15 000 vaikų auga matydami savo tėtį arba mamą tik „skype“ programos pagalba. Šis reikalavimas taip pat lemia, kad moterys turi mažiau galimybių atsivežti savo sutuoktinius ne ES piliečius, nes JK statistiškai jos uždirba vidutiniškai 18% mažiau nei vyrai.

Britai taip pat neturėjo galimybių susituokti su nelegaliais imigrantais. Tuo tarpu santuoka su ES piliečiais tokiems imigrantams suteikdavo galimybę įteisinti savo statusą.

Įsigaliojus brexit, t. y. apytiksliai po 2 metų, britų vargai siekiant šeimų susijungimo gali tapti kasdienybe ir JK gyvenantiems ES piliečiams. Todėl šeimos, siejančios savo ateitį su JK, turi pradėti planuoti atvykimą ir įsikūrimą jau dabar.

Norėdamas atvykti į JK ES piliečio(ės) šeimos narys(ė) turi gauti leidimą. ES pilietis(ė) neprivalo atvažiuoti ir įsikurti pirmasis(oji), šeima gali atvykti kartu. Tuo atveju, jei ES pilietis(ė), norintis atsivežti save ne ES šeimos narį, JK gyvena ilgiau nei 3 mėnesius, jis turi įrodyti, kad naudojasi laisvo judėjimo teise, t. y. dirba, studijuoja arba yra finansiškai nepriklausomas. Šie leidimai išduodami nemokamai ir yra nagrinėjami pirmumo tvarka.

Jei jūsų mylimasis(oji), su kuriuo planuojate bendrą ateitį, yra ne ES pilietis ir gyvena JK, santuokos įregistravimas padėtų jūsų artimajam gauti arba pratęsti teisę gyventi šalyje.

Atvykę į JK arba užregistravę santuoką viename iš JK metrikacijos skyrių jūs galite kreiptis į JK Migracijos departamentą (angl. Home Office) dėl leidimo gyventi šalyje 5 metus. Paraišką Migracijos departamentas privalo išnagrinėti per 6 mėnesius nuo jos pateikimo. Jeigu sprendimo priėmimas vėluoja, jūs turite teisę kreiptis į ginčų sprendime tarpininkaujančią instituciją Solvit. Jos paslaugos yra nemokamos.

Praėjus 5 metams nuo atvažiavimo į JK arba nuo santuokos JK sudarymo jūs bei jūsų šeimos narys(ė), kuris yra ne ES pilietis(ė), galite kreiptis į Migracijos departamentą dėl nuolatinio leidimo gyventi šalyje suteikimo.

Per paskutinius keletą mėnesių buvo šiek tiek pakeista šio leidimo išdavimo procedūra. Nuo 2016 metų spalio 1 dienos paraiškos dėl nuolatinio leidimo gyventi priimamos internetu. Paraiškas gali pateikti ES piliečiai, prie paraiškos jie taip pat gali pridėti ir savo šeimos narius. Nuo 2017 vasario 1 dienos privaloma pildyti Migracijos departamento sudarytas paraiškos pateikimo anketas ir atsakyti į visus nurodytus klausimus. Be to, Migracijos departamentas supaprastino nenutrūkstamo gyvenimo šalyje įrodymų pateikimą. Nuo šiol šiam kriterijui patenkinti pakanka pateikti 5 iš eilės gautas metines pajamų ataskaitas – p60 formas. Migracijos departamento parengtos paraiškų formos tapo privalomos. Nors anksčiau pakako Migracijos departamentui parašyti laišką su pridėtais reikalingais dokumentais, šiuo metu privaloma atsakyti į visus klausimus ir užpildyti visus anketos skyrius.

Artėjant brexit įteisinimui savo teises užsitikrinti arba patvirtinti skatinami ir imigrantai iš ES šalių. Jei jūs atitinkate sąlygas nuolatiniam leidimui gyventi šalyje gauti, rekomenduojama gauti šį statusą patvirtinantį pažymėjimą. Šis dokumentas labai palengvins procesus jūsų ne ES šeimos nario vėlesniems leidimams gauti, pavyzdžiui, bus lengviau gauti leidimą įvažiuoti į JK, nuolatinį gyventojo statusą arba pilietybę. ES piliečiui nebereikės užsiimti laisvo judėjimo teises garantuojančia veikla bei sumažins pateikiamų dokumentų kiekį.

Šis pažymėjimas taip pat suteiks galimybę lengviau įrodyti teisę į nemokamą medicinos priežiūrą, socialinę apsaugą, pravers įstaigose bei šalies sienų kontrolės postuose.

Jei vis tik nuspręsite, kad pasikeitęs klimatas imigrantų atžvilgiu jums nepriimtinas ir nutarsite grįžti su šeima į Lietuvą, atminkite, kad ne ES šeimos narys pagal ES įstatymus nesunkiai gali gauti leidimą gyventi ir dirbti Lietuvoje 5 metus.

Nors brexit vis dar gaubia nežinomybė, jau dabar yra aišku, kad imigrantams verta paskubėti gauti jų statusą patvirtinantį dokumentą. JK ministrė pirmininkė Tereza Mei (angl. Theresa May) žadėjo jau kovo mėnesį atskleisti Vyriausybės planus dėl imigrantų iš ES. Sekite mūsų svetainės naujienas ir sužinosite, kas laukia mišrių šeimų po brexit.