bendruomene baneris tekstas

Klausimai, susiję su gyvenimu Norvegijos Karalystėje

Šioje skiltyje rasite svarbios informacijos Norvegijos Karalystėje (NK) gyvenančioms mišrioms šeimoms: šeimos migraciją į NK, santuokos, sudarytos NK, bei NK gimusio vaiko įtraukimą į apskaitą Lietuvoje ir santuokos registraciją NK.

Taip pat norėtumėme atkreipti jūsų dėmesį, kad skiltyje ES/EEE teisė nurodyta informacija galioja visoms ES/EEE šalims, įskaitant ir NK, taigi nepamirškite užsukti ir ten.

NO_VIZOS_LEIDIMAI2_300x200.jpgMišri šeima, kurios vienas iš narių yra įsikūręs ir turi leidimą gyventi Norvegijoje (t.y., turi nuolatinį leidimą dirbti ir gyventi, neterminuotą darbo sutartį ir ID numerį), gali pasinaudoti galimybe imigruoti į Norvegijos Karalystę pagal Šeimos Migracijos įstatymą. Reikalavimai imigruoti norinčiam šeimos nariui skiriasi priklausomai nuo to, ar jis yra ES/EEA šalies pilietis, ar turi šalies, nepriklausančios ES/EEA pilietybę.

Pas šeimos narį į Norvegijos Karalystę atvykstantysis yra ES/EEA šalies pilietis

Jei šeimos narys, norintis imigruoti į Norvegijos Karalystę, yra ES/EEA šalies pilietis, imigracija ir registracija Norvegijos gyventojų registre yra nesudėtingas procesas. Jei vienas iš šeimos narių jau yra registruotas Norvegijoje, tai ir kitas gali tai padaryti. Norvegijoje šeimos nariai privalo gyventi kartu, o tas, pas kurį atvykstama, turi uždirbti pakankamai, kad išlaikytų atvykstantįjį. Šeimos narys, atvykęs į Norvegijos Karalystę, gali pradėti dirbti nuo atvykimo dienos, o užregistruoti savo atvykimą į šalį (Registration certificate for EU/EEA nationals) turi per tris mėnesius. Registracijai reikalingi šie dokumentai:

  • Galiojantis pasas;
  • Šeimos ryšius įrodantis dokumentas, t.y. į anglų ar norvegų kalbą išverstas ir apostile patvirtintas lietuviškas santuokos liudijimas;
  • Šeimos nario, pas kurį atvykstama, registracijos dokumentas.
  • Tikslią ir naujausią informaciją apie reikalingus dokumentus galima rasti Norvegijos Imigracijos Direktorato (toliau UDI) svetainėje. Užsiregistruoti reikia Norvegijos miesto, kuriame norima apsigyventi, policijos poskyryje. Tai padaryti galima internetu, apsilankius specialioje UDI paskyroje.

Pas šeimos narį į Norvegijos karalystę atvykstantysis nėra ES/EEA šalies pilietis

Jei į Norvegijos Karalystę atvykstantis šeimos narys nėra vienos iš ES/EEA šalių pilietis, gyventojo statuso įgyjimo procesas šiek tiek skiriasi. Visų pirma, abu šeimos nariai turi atitikti šiuos reikalavimus:

  • Santuoka turi būti legali, apskaityta pagal įstatymus. Daugiau informacijos apie galiojančią santuoką rasite čia.
  • Šeima planuoja kartu gyventi Norvegijos Karalystėje;
  • Santuoka buvo sudaryta laisva valia. Daugiau informacijos apie prievartines santuokas rasite čia.
  • Santuoka negali būti fiktyvi. Daugiau informacijos apie tokias santuokas rasite čia.

Į Norvegijos karalystę atvykstantis šeimos narys, kuris nėra vienos iš ES/EEA šalių pilietis, paraišką gyventojo statusui gauti pateikti gali, jei jis/ji:

  • Gali patvirtinti savo asmenybę, t.y., pateikti galiojantį pasą;
  • Neturi draudimo atvykti į Norvegijos Karalystę ar Šengeno erdvę.

Asmuo, pas kurį atvyksta šeimos narys, privalo atitikti šiuos reikalavimus:

  • Privalo būti registruotas Norvegijos Karalystėje kaip ES/EEA pilietis;
  • Persikėlė į Norvegijos karalystę dirbti, užsiimti savo verslu, studijuoti arba gyventi čia iš savo turimų lėšų;
  • Vis dar atitinka visus registracijos reikalavimus;
  • Gali išlaikyti abu šeimos narius.

Informaciją apie dokumentus, reikalingus atvykstančiam šeimos nariui, kuris nėra ES/EEA pilietis, galima rasti UDI svetainėje. Pasirinkę imigruojančio šeimos nario pilietybę bei šalyje jau registruoto šeimos nario pilietybę, sužinosite, kokie dokumentai reikalingi konkrečiu atveju.

Surinkus visus reikiamus dokumentus, galima pradėti šeimos nario registraciją UDI. Tam, pirmiausia, reikia pateikti paraišką internetu UDI svetainėje. Registracijos metu bus paskirtas pokalbio, kuris vyks gyvenamosios vietos policijos padalinyje, laikas. Registruojantis didžiuosiuose Norvegijos Karalystės miestuose, dėl didelių imigracijos mastų, pokalbis gali būti paskirtas net po poros mėnesių. Patariama dažnai apsilankyti savo UDI tinklapio paskyroje ir patikrinti galimas pokalbio datas: kartais kiti imigrantai atšaukia pokalbį jiems paskirtą dieną, tokiu atveju, tą datą galite rezervuoti jūs.

Nesusituokusios poros migracija į Norvegijos Karalystę

Norvegijos Karalystėje šeimomis pripažįstamos ir poros, kurios gyvena kartu, bet nėra savo santykių oficialiai įteisinę. Tokios poros taip pat gali pasinaudoti Šeimos imigracijos teise, tačiau turi atitikti tam tikrus reikalavimus:

  • Abu partneriai privalo būti vyresni nei 18 metų;
  • Partneriai planuoja gyventi kartu Norvegijoje;
  • Atitinka bent vieną iš šių reikalavimų:
    • partneriai gali įrodyti, kad jau gyveno kartu mažiausiai dvejus metus ir nei vienas iš jų nėra susituokęs su kitu asmeniu. Jei partneriai gyveno kartu Norvegijos teritorijoje, abu tuo metu privalėjo turėti legalų gyventojo status;
    • pora turi arba laukiasi bendro vaiko; abu partneriai yra nesusituokę arba yra išsiskyrę.

Naudingos nuorodos, besidomintiems Šeimos imigracija į Norvegijos Karalystę:

Norvegijos Imigracijos direktorato (UDI) svetainė.

Norvegijos Imigracijos direktorato pateikiamas reikalingų dokumentų sąrašas.

Paslaugų centras darbuotojams iš užsienio (SUA).

Imigracijos į Norvegijos karalystę paraiškos pateikimas.